Kuinka yrityksen rahoitus onnistuu?

Yrittäjät

Uuden tai vanhan yrityksen rahoitus voidaan järjestää mitä erilaisimmilla tavoilla. Tässä artikkelissa kerron tavallisimmista tavoista saada rahoitusta investointeihin tai esimerkiksi kansainvälistymiseen. En esittele starttirahaa, koska starttiraha on tarkoitettu uuden yrittäjän elinkustannusten kattamiseen 6–12 kuukauden ajaksi, eli se on yrittäjälle henkilökohtaisesti myönnettävä avustus. 

Yrittäjän rahat  

Yrittäjä voi siirtää omaa omaisuuttaan yritykselle. Tilisiirto voidaan kirjata yksityissijoitukseksi tai lainaksi, jolle voidaan maksaa korkoa. Jos yrittäjällä ei ole halukkuutta käyttää säästöjään yritystoiminnan aloittamiseen tai esimerkiksi firman laajentamiseen, pitää rahoitus etsiä jostain muualta. 

Pankkilaina

Pankista voi saada yrityslainaa edullisella korolla – ainakin, jos voi tarjota lainalle hyvät vakuudet, eikä rahoituksen saamisella ole kova kiire. 

Pankki ei ole paras vaihtoehto, jos etsit lainaa uudelle tai vasta perusteilla olevalle yritykselle, sillä pankki saattaa edellyttää yritykseltä vähintään yhden vuoden ikää. 

Vakuudettomat pankkilainat

Jos yrityksellä on näyttöä kannattavuudestaan, voi se saada pankista lainaa ilman reaalivakuuksia. Huomaathan, että vaikka kyseessä on vakuudeton laina, yrittäjää ja mahdollisesti myös muita vastuuhenkilöitä voidaan vaatia antamaan lainalle henkilökohtainen takaus. Tämä tarkoittaa sitä, että jos yritys ei pystykään maksamaan lainaa takaisin, siirtyy takaisinmaksuvastuu lainan taanneille henkilöille. 

Finnveran takaus 

Finnvera voi taata uuden yrityksen pankkilainan, jolloin uudellakin yrityksellä on mahdollisuus saada edullinen laina omasta pankista. 

Vakuudelliset pankkilainat 

Pankki voi hyväksyä yrityslainan vakuudeksi esimerkiksi yrityksen arvopaperisalkun. Yritys voi myös kiinnittää omistamansa kiinteistön tai kaluston. Yritys saa edelleen käyttää kiinteistöä tai kalustoa, mutta jos lainaa ei saadakaan maksettua, saa pankki pitää lainan pantiksi annetun omaisuuden. 

Kertalainat ja yritysluotot 

Laina voi olla kertalaina tai jatkuva laina eli yritysluotto tai limiittilaina. Yritysluotto toimii samaan tapaan kuin luottokortti, eli aina kun lainapääomaa maksetaan pois, vapautuu saman verran luottoa uudelleen nostettavaksi. Yritysluotto sopii jatkuvaan tai usein toistuvaan tarpeeseen. 

Laskurahoitus ja luottokortti 

Laskurahoitus ja luottokortti ovat hyviä esimerkkejä muista yrityslainatyypeistä. Luottokortti ei liene sen kummempaa esittelyä kaipaa. Laskurahoitus tarkoittaa sitä, että yritys myy myyntisaatavansa rahoitusyhtiölle. Näin yritys saa rahat heti tililleen, mutta ei tietenkään täyttä summaa, sillä rahoitusyhtiö muistaa kyllä ottaa omansa jonkinlaisen palvelumaksun tai käsittelypalkkion muodossa. 

Business Finlandin ja ELY-keskuksen myöntämät avustukset 

Business Finlandin ja ELY-keskuksen kautta voi saada erilaisia kokeilu- tai vaikkapa investointitukia. Nämä tuet ovat avustuksia, eli niitä ei tarvitse maksaa takaisin, jos seuraa hankesuunnitelmaa eikä esimerkiksi epäonnistu aikataulujen noudattamisessa. Kaikkien uusien yritysten kannattaa ottaa yhteyttä oman alueen uusyrityskeskukseen ja/tai Leader-ryhmään ja selvittää mahdollisuudet saada ilmaista rahaa liikeidean testaamiseen, uuden yrityksen perustamiseen tai jo olemassa olevan yrityksen laajentamiseen sekä kehittämiseen. 

Finnveran rahoitukset ja tuet 

Finnvera tekee muutakin kuin takaa uusien yritysten pankkilainoja. Tarkasta Finnveran sivuilta, tarjoaako se sinun yrityksellesi sopivaa rahoitusta tai avustusta. 

Esimerkiksi ELY-keskuksen avustukset maksetaan (osittain tai kokonaan) vasta jälkikäteen. Sitä ennen yrityksen on siis pitänyt tehdä kaikki ne hankinnat, joihin se on sitoutunut. Finnvera tarjoaa niin sanottua siltarahoitusta, minkä turvin kaikki sopimuksen mukaiset hankinnat on mahdollista tehdä. Siltarahoitus maksetaan pois heti, kun avustukset ilmestyvät yrityksen pankkitilille.  

Vakuudettomat yrityslainat netistä 

Digipankit ja rahoituslaitokset ovat valmiita ottamaan isompia riskejä kuin pankit, joten ne voivat tarjota yrityslainaa ilman reaalivakuuksia myös uusille yrityksille. Osa rahoituslaitoksista linjaa, että vähimmäisehto lainan saamiseksi on y-tunnus. Yrityksen ei siis tarvitse toimittaa vinoa pinoa liitteitä tai odotella sitä, että pankki saa tutkittua kaikki asiakirjat ja arvioitua tarjotut vakuudet. Voitkin saada vakuudettoman yrityslainan yrityksen tilille jo saman päivän aikana.

Rahoituslaitosten tarjoamat lainat voivat kuitenkin olla paljon kalliimpia kuin pankkilainat, mutta jos kyseessä ei ole kovin suuri summa ja saat maksettua lainan pian pois, on netistä haettava yrityslaina ihan kelpo vaihtoehto. Kilpailuta lainat huolella, niin löydät halvimman vaihtoehdon. Lainavertailu on hieman hankalaa, sillä osassa yrityslainoista on korko ja osassa ei. Jos yrityslainan korko on 0 %, se ei tarkoita sitä, että kyseessä olisi kuluton laina. Tällaisissa lainoissa voi olla vaikka useamman tuhannen euron suuruinen avausmaksu, minkä lisäksi/sijasta lainasta voidaan periä kiinteää kuukausimaksua. Ole siis tarkkana yritysrahoitusta valitessasi!