Rahan säästäminen – miten se onnistuu?

Rahan säästäminen

Monesti suurin este sille, että rahan säästäminen onnistuu, on oma asenne kuluttamista kohtaan ja sen seurauksena jatkuvat heräteostokset. Tällöin edes isommat tulotkaan eivät pelasta tilannetta, koska kyse on väärästä mindsetistä. Liika kuluttaminen on kotoa opittu tapa tai kaveriporukan asettamalle paineelle antautumista. Tärkeintä olisi käsitellä mielen tasolla loputon ostamisen tarve.

Säästä ensin itsellesi

Ensin kannattaa säästää itselleen puskurirahasto. Heti palkkapäivän koitettua kannattaa siirtää toiselle tilille rahaa, edes vähintään 5 % nettotuloista. Tällaisen summan säästämistä ei vielä edes huomaa, mutta siitäkin kertyy vuositasolla jo ihan kiitettävä summa. Kun säästössä on edes jonkinnäköinen summa, ei tarvitse turvautua korkeakorkoisiin lainoihin kun yllättävä meno osuu kohdalle.

Lisäksi kun jemmassa on jo rahaa, se antaa varmuutta. Silloin saat tunteen siitä, että olet onnistunut ja pystyt siihen jatkossakin. Huomaat pian ettei sinun tarvitse koko ajan ostaa jotain tai tuhlata heräteostoksiin. Tämä vaatii toki uudenlaista asennetta rahaan ja siihen, mitä elämässä haluaa.

Miten rahaa voi säästää?

Rahaa voi yksinkertaisesti säästää joko jemmaamalla sitä omalle käyttötilille ja pitäytymällä käyttämästä osaa rahoista. Tai sitten rahan säästäminen voi tapahtua laittamalla se perinteiseen tapaan säästöpossuun. Käyttötilillä tai possussa rahat eivät kuitenkaan kasva korkoa, joten parempi tapa on joko sijoittaa tai siirtää raha säästötilille.

Pakollisten menojen jälkeen jäävät rahat usein siirretään käyttötililtä erilliselle säästötilille. Näin rahoja ei vahingossa tule käytettyä. Tällä hetkellä kuitenkin monien säästötilien korot ovat nollassa, joten varat eivät kerrytä korkoa. Pankeilla on tarjolla erilaisia säästötilejä, toisilta tileiltä voi nostaa rahaa aina halutessaan ja osasta vasta tietyn määräajan kuluttua. Yleensä määräaikaan perustuvista tileistä kertyy parempaa korkoa.

Pankeilla on myös tarjolla kuukausisäästämistä rahastoihin. Tämä on sekä säästämistä että sijoittamista. Tänä päivänä sijoittaminen ei tarkoita pelkästään pörssikurssien seurantaa ja käyrien tulkitsemista. Sijoittamisen voi aloittaa vaikkapa oman pankin sijoituspalvelutarjontaan tutustuen ja myös Nordnet ja erityisesti Superrahastot sopivat erityisen hyvin nimenomaan aloittelijoille. Ei tarvitse olla sijoitusguru kerryttääkseen varsin mukavaa tuottoa pitkällä aikavälillä.

Missä asioissa kannattaa säästää?

Kaikkein yksinkertaisin säästämistapa on karsia menojaan. Tässä muutamia vinkkejä, joissa voi säästää:

 • Vähennä ulkona syömistä ja kahviloissa käyntiä
 • Hyödynnä kirpputorit ja netin kierrätysryhmät
 • Tee ruokaa itse kerralla isompi määrä, vältä eineksiä ja snäksejä
 • Mikäli mahdollista, vaihda asunto edullisempaan
 • Mikäli sinulla on useita kulutusluottoja, kannattaa harkita yhdistelmälainaa, Näin voit säästää lainanmaksukuluissa huomattavasti
 • Myy tarpeettomat tavarat esimerkiksi Tori.fi:ssä. Huomioi kaikki pienetkin säästökohteet, niistä kasvaa iso puro vähitellen. 
 • Muista tehdä suunnitelma säästetyille rahoille, muuten ne voivat huveta tililtä johonkin vähemmän järkevään kohteeseen

Miten pienituloinen voi säästää?

Pienituloinenkin voi säästää, tällöin vain säästettävä summa kuukaudessa on pieni. Pääasia on, että teet säästämisestä säännöllisen tavan, jota noudatat määrätietoisesti. Mikäli säästät joka kuukausi 10 euroa, olet vuoden kuluttua säästänyt 120 euroa. Vaikka se tuntuisikin todella pieneltä, mikä tahansa summa on parempi kuin että et olisi säästänyt yhtään mitään. Pienituloiselle kaikki pienetkin säästöt ovat tärkeitä: taloudellinen tilanne ei muodostu katastrofiksi, jos kaikkiin yllättäviin menoihin ei tarvitse ottaa kalliskorkoista lainaa.

Budjetointi on hyvä apuväline

Budjetointi auttaa matkalla kohti säästötavoitetta. Ja vaikka et säästäisikään jotain tiettyä varten, kannattaa silti ottaa budjetointi vakituiseksi tavaksi. Budjetoinnista on apua näissä tilanteissa:

 • Kun haluat hahmottaa, mihin omat rahat kuluvat
 • Kun haluat saada selville, mitä menoja pitää karsia
 • Auttamaan välttämään ylikulutusta
 • Kun haluat varautua tuleviin menoeriin
 • Auttamaan saamaan rahaa säästöön

Budjetoinnin voi toteuttaa monella eri tavalla. Kaikkein helpoin ja yksinkertaisin tapa on budjetoida omat kuukausittaiset tulot ja menot vihkoon tai tietokoneelle exceliin. Myös puhelimeen on saatavilla useita erilaisia säästö- tai budjetointisovelluksia.

Älä ole itsellesi liian ankara

Vaikka olisit saanut säästettyä muutaman satasen ja jotenkin vain se raha livahti johonkin, älä soimaa itseäsi. Elämässä ei kaikki aina suju niin kuin on suunniteltu. Tämä oli sinulle oppiläksy. Vedä syvään henkeä ja aloita uudelleen. Uutta tapaa opetellessa tulee lipsumisia ennen kuin se on täysin integroitu systeemiisi. Vähän kuin suosituimmat eli suurimmat nettikasinot, sinun pitää opetella pelaamista ennen kuin hallitset sen.

Jokin sai sinut käyttämään ne rahat. Mietit tilannetta ja muistele, mitä tunsit ja ajattelit silloin kun siirsin rahat käyttötilillesi? Rahakäyttäytymistämme ohjaa aina jokin tunne, joko tiedostettu tai tiedostamaton. Kun saat selvitettyä juurisyyn toiminnallesi, sinun on helpompi jatkaa uuden sinäsi tapaa käyttäytyä rahan kanssa.